Broş nedir

Ovalama Rolesi Nedir?

Vida Ovalama rolesi kavram ilk olarak Almanyada Profirol firması tarafından geliştirilmiştir. Türkçeye çevrilirken ovlama topu yada ovalama rolesi olarak çevrilmiştir. Ovalama röles daha hızı daha basit ve daha kesin sonuçlar vermesi nedeni ilei tüm alternatif imalat yöntemlerini piyasadan silmiştir. Ülkemizde ovalama rölesi imalat ve revizyonunda için öncu firma Hipak tır. 30 yılı şkın tecrubemiz, uzman kadaromuz, makine  ölçüm altyapımız  ile hizmet vermekteyiz. Konu ile ilgili detaylı bilgi için bu sayfayı ziyaret edin.

http://www.hipak.com.tr/tekink-dokuman-link/ovalama-nedir-link.html

Isıl İşlem Nedir?

Teknik döküman

Isıl İşlem Nedir?

Isıl işlem çok geniş tanımlara sahip omakla beraber kısaca Metla malzemelerin soğutulu ısıtılarak malzeme özelliğine göre sertleştirilip yumuşatılması işlemidir. Isıl işlem uygulaması ısıl işlem fırınlarında yapılır. Çeşitli özellikleri olan fırınlar mevcuttur. Akışkan yatak fırınlar bilinen en temiz ve çevre dostu ısıl işlem fırınlarıdır. Her malzemenin kendine has özellikleri vardır. Isıl işlem uygulanacak malzeme ile ilgili çok iyi bilgi sahibi olmak gerekir. Bu bilgiler ışığında Hangi mazlzemenin kaç derecede ve ne kadar sürede  sertlik  alacağı belirlenir. Bilinçsizce yapılacak ısıl işlem çok büyük ve talafisi mümkün olmayan sonuçlar doğrabilir. Mesela malzeme kalması gerekenden daha az süre fırında kalırsa malzemnin dış yüzeyi sertlik alır fakat iç kısımlar yumuşak kalır. Isıl işlemde en çok yapılan hatalardan biride malzemelerin fırınlara yerleştirilmesi işlemidir. Örneğin uzun ve ince bir malzeme ısıl işlem fırınına asılı olarak konulmaz ise çarpılma denilen malzemenin bükülmesi meydana gelir. Bu durumun düzeltilmesi oldukça zordur.

Malesef bir çok ısıl işlemci bilinçsizce ısıl işlem yapmaktadır. Bu durum çok ciddi maliytlere neden olmaktadır. Isıl işlem yaptırmadan önce mutlaka tesisin gezlimesi ve konuda uzman en az bir Metalurji  mühendisi olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Sorumluluk sahibi ve olası hataları düzeltebilecek seviyede bilgi sahibi olan firmalarla çalışmak hayati öneme sahiptir.

Fİrmamız Türkiye'deki ilk ısıl işlem firmaları arasındadır. Almanyadan özel olarak gettirdiğimiz akışkan yatak fırınlar diğer ısıl işlem yöntemlerine göre daha sağlıklı sonuç vermektedir.





 

Broş Teknik Döküman

 

HİPAK yaklaşık otuz yıldan beri , endüstride pek çok yerde kullanılan broş tığlarının imalatını sürekli bir gelişme içinde imal etmektedir .


Türkiye’nin her köşesinde HİPAK’ın imal ettiği binlerce broş tığları başarıyla kullanılmaktadır .

Bugün ise yurt dışında ALMANYA, MISIR FRANSA, İSPANYA, İRAN, gibi ülkelere ihracat yapılmaya başlanmıştır .

Hedefimiz endüstrinin , gelişimin , teknolojinin hedefi olan :

  • Daha gelişmiş ve kaliteli,
  • Daha uzun ömürlü ,
  • Daha hızlı üretimi sağlayan ,
  • Birim üretim başına daha ucuza maliyet sağlayan ;


takımlar üretmektir .


Bu amaçla sürekli araştırmalar , yeni uygulamalar yapılmakta , yeni program ve yeni ürünler denenmektedir.

Talaşlı imalatın rakipsiz yöntemlerinden olan broş ile şekillendirme , büyük bir imalat hızı ve maliyet ucuzluğu yanında yüksek kalite , üretilecek parçada gerekli hassasiyetin çok ucuz ve sürekli olarak teminini sağlar . Dolayısıyla endüstrinin pekçok yerinde rakipsiz olup , diğer yöntemlere oranla çok daha büyük bir oranda uygulama bulmaktadır .

Temel Bilgiler :

Broşlama İç ve dış talaş kaldırarak şekillendirmede kullanılan talaşlı imalat olarak en ucuz , en süratli ve ölçü hassasiyetindeki kararlılık ile yüzey kalitesini birlikte temin eden bir teknolojidir .

Broşlama yerine kullanılabilecek diğer yöntemler :

  • Dik planya
  • Zımba
  • Rayba
  • Elektro erozyon
  • Taşlama
  • Freze ve torna
  • Presleme v.b.


Bu teknikler, broşlamaya oranla çok daha pahalı olan

daha zahmetli, ölçü hassasiyeti ve yüzey kalitesi sağlanması daha zor , özel eğitilmiş ve ustalaşmış eleman gerektiren imal teknikleridir.

 

Broş tığlarının önemli ve üstün bir özelliği de çok uzun ömre sahip olmalarıdır . İşlenecek malzemenin sertlik ve diğer özelliklerine bağlı olarak her iki bileme arasında

(2.000-20.000)kadar parça işlenebilir .Broş tığlarının ölçü ve toleransları değişmeden 8-10 defa bilenebilir .

 

Bu da bir broş tığı ile yüzbinlere kadar parça imalinde kullanılabilmesi demektir.

 

Broşlama süresi işlenecek malzemenin cinsine bağlı olarak (1-8) mt/dak olabilir . Bunun anlamı bir parçanın işlenmesi (10-15) saniye demektir.

 

Broşlama yöntemi ucuzluk , sürat ve kalite temin eder . Bütün bu özellikleri ile sanayileşmiş ülkelerde pekçok sahada kullanılan ve ülkemizde de kullanım yerleri hızla genişleyen broş tığlarının ekonomimize önemli ve olumlu katkıları bulunmaktadır .

Önemli Kullanma Yerleri :

Broş tığları endüstride

  • Otomotiv endüstrisinde
  • Uçak ve uzay endüstrisinde
  • El takımları imalinde
  • Özellikle frezeleme ile yapılan parçalarda
  • Kremayer imalinde
  • Beyaz eşya üretiminde
  • Silah parçaları üretiminde
  • Kilit üretiminde
  • Elektrik motor üretiminde

 

 

Teknik Özellikler :

HİPAK broş tığlarının imalatının her aşaması , gayet titiz olarak uygulanmakta , uygulanmakta olan teknolojinin gereklerine uygun olarak ölçmeler yapılmakta , uygulanan kalite güvence sistemine uygun olarak izlenebilirlik kayıtları tutulmakta ve değerlendirilmektedir .

Bütün siparişler , müşterinin ilk sipariş anından itibaren bilgisayar destekli bir sipariş takip programı ile , sipariş alınmasından teslimine kadar yakından takip edilir . Siparişin tesliminden sonra her zaman , gerektiğinde eski kayıtlar ve gerekli bilgilerin izlenebilmesi mümkündür .

 

Üretilecek takımın dizaynı bilgisayar yardımı ile hazırlanmakta olup imalattaki işlemlerin pek çok aşaması bilgisayar destekli tezgahlarda :

  • Hatasız ,
  • Zamanında ,
  • Kalite gereklerine uygun olarak

İmal edilmektedir .

Broş tığları çoğunlukla yüksek hız takım çeliği M2 ( 1.3343 ) malzemeden imal edilmektedir .

Ancak özel bazı ihtiyaçlar için broş tığları imalinde ham madde olarak yüksek hız çeliği M3 ( 1.3243 ) veya başka malzemeler de kullanılmaktadır .

 

HİPAK Broş Tığları İmalinde Uygulanan İşlem Sırası :

 

  1. Müşteri isteğinin ve ihtiyacının eksiksiz olarak tespiti ;
  2. Dizayn hazırlanması , tezgah ölçme ve ayar değerlerinin hesaplanması ;
  3. Broş tığı ham malzemesinin temini ve kesimi ;
  4. Ön şekillendirme : Torna , freze , vb tezgahlarda talaş kaldırarak
  5. Isıl işlem : HİPAK ısıl işlem tesislerinde sertleştirme , sıfıraltı işlem Sıfıraltı işlem tatbik edilerek kalıntı östenitin bünyede hiç kalmadan ideal bir sertleştirmenin sağlanması .
  6. Ön taşlama : Broş kesici ağızlarının kaba taşlanması
  7. Düzeltme
  8. Ölçü Taşlama
  9. Profil taşlama
  10. Talaş kırıcıların yapılması
  11. Gerilim giderme tavlaması ;
  12. Son kontrol ve uygunluk raporunun hazırlanması .
  13. Son kontrol ve mamulün müşteriye ulaşıncaya kadar hiçbir zarar görmemesi için uygun şekilde ambalajlanması ;
  14. Müşteriye en uygun araçla teslimi .

 

HİPAK BROŞ TIĞLARININ

TİP VE KAPASİTELERİ :

 

Kullanılan broş tığlarının hemen her türü

HİPAK tarafından üretilmektedir .

Broş tığlarının profilleri bakımından tipleri:

  • Evolvent Spline broşları
  • Düz spline broşları
  • Kamalı mil broşları
  • Kama broşları
  • Çap kalibre broşları
  • Köşeli (kare , altıköşe vb) profil broşları
  • İç özel profil broşları
  • Kilit broşları (Yale ve Fiyam tip)
  • Dış broşlar (istenilen her profilde)
  • Helis kanal broşları
  • Türbin kanat broşları

 

Broş tığlarının kullanılma şekilleri itibariyle başlıca tipleri :

  • Çekme tip broşlar
  • Basma tip broşlar
  • Özel aparat ile kullanılan broşlar

 

 

 

 

BROŞLAMA :

Broşlama bir talaşlı imalat yöntemidir. Broşlama işlemi, broş çekme tezgahlarında broş tığları kullanılarak yapılır.

TANIM : Broş , üniversal olmayan sadece işlenecek parçaya göre dizayn edilen, metal veya plastik malzemelerin dış yüzeylerini veya önceden açılmış bir deliğin iç yüzeyini sekillendirmek için bunlardan talaş kaldıran , uygun boyda dizayn edilmiş, üzerinde kademe kademe artış gösteren birçok kesici ağız, diş veya kenar bulunan bir kesici takımdır.

Broş tığları genellikle doğrusal hareket ettirerek kullanılır. Ancak helis broşlarda ilerleme ile birlikte helis adımına uygun bir dönme hareketi de bulunmalıdır.

Broş tığları iç veya dış olarak tasnif edilebilirler. İç broşlar, işlenecek parçada açılmış bir delik içinde, dış broşlar ise parçanın dışında istenilen profili gerçekleştirmek amacıyla kullanılır. Dolayısıyla, iç broşlarda bir yataklama gerekmez, dış broşlarda ise broş tığının ayrıca kılavuzlanması gereklidir.



BROŞLAMADA ULAŞILABİLECEK SONUÇLAR :

Yüzey Kalitesi ( Pürüzlülüğü) :

Broşla işlenen yüzeylerde, çeşitli nedenlere bağlı olarak , farklı sonuçlar elde edilir. İşlenen parçanın malzeme cinsi ve muhtevası, kullanılan soğutma sıvısı, broş tığının dizaynı ve çalışma şartları, sonuçta elde edilen yüzeyin kalitesini belirler.

Çelik bir malzemenin broşlanması sırasında Rt=( 6 – 25 ) mikron yüzey kalitesi, normal ve devamlı olarak sağlanabilir.

Bazı durumlarda Daha iyi yüzey kalitesi için, kesici uçların daha hassas olarak parlatılması gibi daha pahalı bir yöntemle sağlanabilir. Hafif metaller ile bazı çeşitli bronz alaşımlarında, çeliklere göre daha iyi yüzey kalitesi sağlanabilir.



Broşun kullanılarak körelmesi ile yüzey kalitesi de kötüleşir. Bu durumda broşun yeniden bilenmesi gerekecektir. Bir broş tığı pek çok kereler bileme yapılabilir. Kaç sefer bilenebileceği, üretilecek parçanın ölçü hassasiyeti, broş tığının dizaynı ile belirlenir.



Ölçü Hassasiyeti ( toleranslar ) :

Diğer talaşlı imalat yöntemlerine oranla, broşlamada elde edilen ölçü hassasiyeti ve bu sağlanan hassasiyetin sürekli olarak elde edilmesinin maliyeti daha ucuzdur. İyi bir sonuç alabilmek için broş tığı ve parça tutucunun imalat toleransları ve hassasiyetleri, bütün bağlantıların rijitliği , bütün tezgah ayarları çok iyi olmalıdır.

Ölçülerdeki değişmeler aparatlardaki aşınma ve takım körelmeleri ile meydana gelir.

İç broşlarda konum değişmeleri çoğunlukla önemli değildir. Ancak dış broşlamada , broş kızaklarında ve aparatların gereken yerlerinde ayarlanabilir Plaka veya saclar kullanmak uygun olacaktır.



İç Broşlama

İç broşlamada iş parçası yeterli rijitliği ve yataklamayı kendiliğinden sağlar. ISA-7 kalitesinde yüzey kalitesi kolaylıkla sağlanabilir. Broşlamada , DIN dişli-ağızları toleransları , 8 finiş yüzey kalitesi, sağlanabilir. Broş kesici ağızlarının hatve hatası, çapına oranla 6-16 mikron olabilir. Broşlama işleminde, broşla oluşturulan profilde diklik ve eksen kaçıklığı hataları olabilir. İç broş ile işlenen bir parçada, broşlama bölgesi ile dış yüzey arasında eksen kaçıklığı çok önemli ise, önce broşla işlendikten sonra, broşlama yüzeyi referans alınarak , dış bölgesi ayrıca işlenmelidir.



Dış broşlama

Dış broşlama , iç broşlamaya oranla çok daha fazla değişkenlere bağlıdır. Takım imal ve takımın tutucusuna bağlama toleransları, tezgah ve parça tutucusunun hassasiyetleri sonuca tesir eder.

İmalat toleransları nedeniyle sabit hatalardan doğan toleransların bir sınırı vardır. Esas olarak , iş parçası ve bütün sistemin rijitliği kadar broşlanan parça etkilerine de bağlıdır.

Dış broşlama ile, eğer bir iş parçasında birkaç profil broşlanıyorsa ve iş parçasının referans yüzeylerine oranla profilin konum toleransları, ölçü toleransları , broşlanan profilin form toleransları arasında yapılmalıdır.

Form toleransları, tezgah ve aparatlara, iş parçası üzerindeki önemi kadar konum toleranslarına bağlıdır. Aparatın hassasiyeti ve konum toleranslarına uygun olmalıdır. Normal şartlar altında, ISA 7-9 yüzey hassasiyeti sürekli olarak sağlanabilir. 0,03-0,05 mm den daha küçük ölçü toleransları ise sağlanamayacaktır. Konum toleransları, iş parçasının koşullarına bağlı olarak (0,03-0,2) mm aralığında sağlanabilir.



TAKIM ÖMRÜ :

HİPAK Broş tığları, en çok sayıda parçayı üretebilecek şekilde dizayn edilip üretilmektedir. Broşun üzerinde yazılı olan çekme kuvvetine uygun olarak broş çekme tezgahının çekme kuvveti ayarlandığında, kullanma sırasında tezgah broşu çekemez hale geldiğinde, broş tığının bileme gereği var demektir.

Bu hususa dikkat edilidiğinde broş tığınızın çok uzun süre verimli bir şekilde kullanılabilmesi sağlanacaktır.

Broş tığının ömrüne etki eden 5 ayrı etken vardır. Bunlar :

  • Broşlanacak malzeme cinsi ve sertliği
  • Broş tığının yapıldığı malzemenin cinsi ve sertliği
  • Kullanılan soğutma sıvısı(Kesme yağı, Emülsiyon)
  • Broşlama esnasındaki çekme hızı
  • Broş çekme tezgahının özellikleri, rijitliği ve broş tutucu hassasiyeti

Broş Tığının Her Bilenmesinde Broşlanılabilecek Parça Sayısı :

İmalat sektöründe çok sık kullanılan otomat çeliği, Ç1040/1050 gibi yapı çelikleri, sfero döküm ve benzeri malzemeleri işlemek için uygun üretim koşullarında, 1.3343 yüksek hız takım çeliğinden imal edilmiş olan bir broş tığı ile, uygun soğutma sıvısı kullanılmak kaydı ile, toplam ( 80 – 250 metre ) kesme işlemi ( talaş kaldırmak ) yapılabilmektedir.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse ;

Üzerinde 20 mm boyda bir delik olan iş parçasından, yukarıda sayılan koşullara dikkat edildiğinde her iki bileme arasında yaklaşık olarak:

en az 80 / 0,02 = 4000,

en fazla 250 / 0,02 = 12500 adet parçaya broş çekilebilecektir.

Bu durumda her 4000-12500 sayıda parçaya broş çekildikten sonra broş tığının bilenmesi gerekecektir.

Broş Tığının Bilenmesi gerektiğinin göstergeleri :

  • İş parçası yüzeylerinde yırtmalar meydana gelirse (Buna soğutma suyunun uygun seçilmeyişi ve uygun sevk edilmeyişi de neden olabilir).
  • Tezgahın çekme kuvveti ihtiyacı başlangıca göre artarsa
  • Broş tığı kendi ölçüsünden daha küçük veya büyük parçalar çıkarıyorsa
  • Broşlama sırasında parçanın sıcaklığı yükseliyorsa

Kullanılmakta olan broş tığı körelmiştir ve bilenmesi gerekir.

 

BROŞLARIN SINIFLANDIRILMASI :

 

Operasyon Metoduna Göre :

  1. Basma tipi broşlar
  2. Çekme tipi broşlar

 

Operasyon Tipine Göre :

  1. Dış yüzey işleyen broşlar
  2. İç yüzey işleyen broşlar

 

Fonksiyonuna Göre ;

  1. Yuvarlak
  2. Testere dişli
  3. Spline ( evolvent veya düz )
  4. Yuvarlak ve Spline birleşik
  5. Helis
  6. Çap Kalibre
  7. Kama Yeri
  8. Dış yüzey broşlarıdır

 

BROŞLAMANIN FAYDALARI :

 

  • İşlem zamanını kısaltır
  • Yüksek yüzey kalitesi sağlar
  • İkinci bir operasyona gerek kalmaz
  • Ölçü tamlığı sağlar
  • Karmaşık profillerin yapılabilmesini sağlar
  • Kolay ve ucuz işçilik sağlar

 

KULLANIM ALANLARI :

 

  • Otomotiv endüstrisinde pek çok parçanın imalinde
  • Uçak ve uzay endüstrisinde pek çok parçanın imalinde
  • El takımları imalinde
  • Özellikle frezeleme ile yapılması gereken, çeşitli makine parçalarının imalinde
  • Kremayer imalinde
  • Silah parçaları üretiminde

BROŞ SİPARİŞİ VERİLİRKEN GEREKLİ BİLGİLER :

 

  • Genel Bilgiler

  1. Parçanın profili, boyutları, alt ve üst toleranslar( Varsa, parçanın teknik resmi ve/veya numunesi; profil detay ölçüleri, ilgili standartlar)
  2. İşlenecek parçanın özellikleri (Döküm, dövme, soğuk şekillendirilmiş vs.)
  3. Broşlamadan önce parçanın işlem görüp görmediği, hangi yüzeyine göre konumun önemi
  4. Isıl işlem durumu ve sertliği
  5. Parçanın ısıl işlem sırası (Broşlamadan önce veya sonra olup olmadığı)
  6. Üretim miktarı ve istenen kapasite
  7. Yüzey kalitesi
  8. Broşlama tezgahının, broş dizaynına tesir edebilecek özellikleri ; broş destekleri, özel fikstürler, kızaklar, kayıtlar, vs...
  9. Çekme sapı tipi ve standardı, çekme sapının ilk dişe kadar olan uzunluğu
  10. Yuvarlak Broşlar İçin (1.–9.) Maddelere ilave olarak :



  1. Broşlamadan önceki delik çapı, broşlanacak uzunluk
  2. Broşlama sonrası delik çapı, alt ve üst limitler
  3. Broşlamadan önce deliğin açılma şekli ( Matkapla delinmiş, raybalanmış, sıcak veya soğuk dövülmüş, vb...)
  4. Broşlamadan önce veya sonra deliğe ayrıca bir işlem yapılacak mıdır?
  5. Aynı anda broşlanabilecek parça adedi



Spline Broşlar İçin

( 1. – 14.) Maddelere ilave olarak:

  1. Taşlama için bir pay bırakılacak mıdır?
  2. İç ve dış çaplarda spline köşelerinde olması gereken radyus ve pah değerleri
  3. Broş, spline profilin yanında iç çapı da ölçüye getirmeli midir?
  4. Delik ekseni ile profil ekseni arasındaki eksen kaçıklığı toleransı nedir?
  5. Spline yataklamasının iç çapa, dış çapa veya profile göre olup olmadığı



Evolvent Spline Broşlar İçin

( 1 – 9 Ve 15 – 19) Maddelere ilave olarak:

  1. Evolvent biçimli broş için bütün dişli değerleri (Standardı belirtilmeli veya diş üstü çapı, diş dibi çapı, bölüm dairesi çapı ve basınç açısı değerleri verilmelidir)



Helis Spline Broşlar İçin

( 1. – 9. Ve 15. –20.) Maddelere ilave olarak :

  1. Helis hatvesi ve helis açısı



Kama Yeri Broşu İçin

( 1. – 9.) Maddelere ilave olarak :

  1. Broşla beraber kullanılacak kama broşu yataklayıcısı,
  2. Kama yerinin parça üzerindeki herhangi bir noktaya göre konumu önemli midir?



Dış Yüzey Broşlar İçin

( 1. – 9.) Maddelere ilave olarak :

  1. Broşlanacak malzemenin tezgaha bağlanma şekli
  2. Kesme boyu ve genişliği
  3. Maximum talaş kalınlığı
  4. Aynı anda broşlanacak parça sayısı
  5. Broş sap dizaynı





İYİ BİR BROŞLAMA YAPABİLMEK İÇİN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR :

ÖLÇÜYE VE YÜZEY KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

DIŞ BROŞLARDA

  • Bronşlanacak parçaya gelecek
  • Kuvvetler göz önünde bulundurularak esnemeyi önleyecek dayamalarla yükler dengelenmeli
  • Uygun sıkma kuvveti ile titreşimsiz
  • Ölçü ve refens yüzeylerine göre konumlaması yapılmış tüm bu faktörleri karşılayarak doğru bir bağlama yapılmalı
  • Malzeme yapısı homojen olması
  • İÇ BROŞLARDA
  • Salgı ve yalpayı enaza indirmek için tezgah tablasının doğru salgıyı tam olmalıdır
  • Uygun kesme yağı ve hız seçilmelidir
  • Malzeme cinsine göre uygun kesme açıları tespit edilmelidir
  • Broş çekme tezgahının rijit olması
  • Broş dizaynının iyi yapılmış olması
  • Uygun soğutma sıvısı kullanılması
  • Broş tığının kusursuz, körelmemiş, olması,
  • Uygun kesme hızında çalışılması
  • Broşlanacak parçanın tezgaha sağlam ve uygun bir şekilde bağlanması, gereklidir .


Hipak Hidrolik Makine Sanayi A.Ş.

Her hakkı saklıdır

Bu makaleyi web sitemizi kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

Broş Tığı  resimleri için burayı tıklayın

Broş Çekme Tezgahı Resimleri İçin Burayı Tıklayın

Vida Ovalama Teknik Döküman

 

Hipak yaklaşık 30 yıldan beri cıvata imalinde kullanılan vida ovalama tarakları ve sanayimizin diğer dallarında kullanılan çeşitli vida ovalama toplarını (ovalam rölelerini), vida taşlama toplarını sürekli eliştirerek imal etmektedir. Türkiye’nin her tarafında HİPAK ‘ ın ürettiği onbinlerce takım başarıyla kullanılmaktadır. Yurt dışında Almanya,Mısır,Yunanistan,Bulgaristan,Suriye,İran gibi ülkelerde kullanılmaktadır.İran’da HİPAK-LİNE olarak şube açma ihtiyacı duyulmuştur.

Vida ovalama topu üretiminde hedefimiz teknolojinin hedefi ile parelel olarak

Daha gelişmiş ve kaliteli

Daha uzun ömürlü

Daha fazla vida ve cıvata üretimi sağlayan

Birim üretim başına daha az maliyet sağlayan

takımlar üretmektir.

Ovalama top ve taraklarında bu kriterleri sağlamak için firmamız sürekli araştırmalar ve uygulamalar yapmaktadır.AR-GE faliyetleri üniversite desteğinde devam etmektedir.

Son on yıl içerisinde çok ağızlı vida çekilmesi ile ilgili ovalama topları geliştirilmiştir. 6 metre boyda çok ağızlı vidayı temiz olarak çekebilir

Teirod vida valslerinin dizayn tasarımı değiştirilmiş yeni tasarımlı ovalama  topları daha hızlı ve temiz iş çıkarırlar.Ovalama tezgahını zorlamadan çıkarırlar. Çok hızlı ring valsleri yapımı (Normal ring valslerine göre 3 kat hızlıdır.)

 

Hedefimiz endüstrinin , gelişimin , teknolojinin hedefi olan :

  • Daha gelişmiş ve kaliteli,
  • Daha uzun ömürlü ,
  • Daha hızlı cıvata üretimini sağlayan ,
  • Birim üretim başına daha ucuza maliyet sağlayan ; takımlar üretmektir .

 

Bunun için sürekli araştırmalar, yeni uygulamalar yapılmakta , yeni programlar , yeni ürünler denenmektedir .


 

Civata imalinin rakipsiz yöntemi olan ezerek şekillendirme(vida ovalama topu yada vida ovalama tarağı kullanılarak) , büyük bir imalat hızı ve maliyet ucuzluğu ile birlikte yüksek kalite , üretilecek cıvataya yüksek dayanım temin eder . Dolayısıyla civata endüstrisinde soğuk şekil değiştirme ile (ezerek) civata yapımı , diğer yöntemlere oranla çok daha büyük bir oranda uygulama bulmaktadır .

 

Civata imalatında en önemli sorunlardan biri de imalatın herhangi bir safhasında gereken takımın kolaylıkla ve çok hızlı bir şekilde temin edilmesidir .

HİPAK ta Vida ovalama top ve tarak konusunda her zaman için yeterli stoklarla çalışılmakta olup , ne kadar özel profil olursa olsun , her çeşit takımın gayet küçük partilerde bile çok hızlı bir şekilde imal edilme imkanı vardır .

 

Teknik Özellikler :

 

HİPAK vida ovalama topu, vida ovalama rölesi ve ovalama taraklarının imalatının her aşaması , gayet titiz olarak uygulanmakta , kullanılan teknolojinin gereklerine uygun olarak ölçmeler yapılmakta , uygulanan kalite güvence sistemine uygun olarak izlenebilirlik kayıtları tutulmakta ve değerlendirilmektedir .

 

Bütün siparişler , müşteriden ilk sipariş anından itibaren bilgisayar destekli bir sipariş takip programı ile , siparişin alınmasından teslimine kadar yakından takip edilir . Üretilecek takımın dizaynı bilgisayar yardımı ile imalattaki işlemlerin pekçok kademesi bilgisayar destekli tezgahlarda :

  • Hatasız ,
  • Zamanında ,
  • Kalite gereklerine uygun olarak

İmal edilir .

 

Vida ovalama top ve tarakları çoğunlukla soğukiş takım çeliği D2 ( 1.2379 ) malzemeden imal edilmektedir .

Ancak özel bazı ihtiyaçlar için top ve tarakların imalinde ham madde olarak yüksek hız çeliği M2 ( 1.3343 ) veya başka malzemeler de kullanılmaktadır .

 

HİPAK ovalama top ve tarakları uygulanan teknoloji , kullanılan malzeme , yapılan ısıl işlem ve diğer nedenlerin sonucu olarak son derece üstün özelliklerdedir .

HİPAK Top ve Tarakları benzerlerinden:

  • Çok daha uzun ömürlü ,
  • Profil hatası olmayan ,
  • Kullanımda en az ayar süresi gerektiren
  • Sonuçta birim cıvata başına daha ucuz imalatı sağlayan

takımlardır

 

HİPAK Vida Ovalama Top ve Taraklarında

Uygulanan İşlem Sırası

 

  1. Müşteri isteğinin ve ihtiyacının eksiksiz olarak tespiti ;
  2. Dizayn hazırlanması , tezgah ölçme ve ayar değerlerinin hesaplanması ;
  3. Top veya tarağın ham malzemesinin temini ve kesimi ;
  4. Ön şekillendirme : Toplarda kaba tornalama yapılması ve kama yeri açılması; ; Taraklarda kaba frezeleme
  5. Isıl işlem : HİPAK ısıl işlem tesislerinde akışkan yatak fırınlarda sertleştirme , Sıfıraltı işlem tatbik edilerek kalıntı östenitin bünyede hiç kalmadan ideal bir sertleştirmenin sağlanması .
  6. Ön taşlama : Toplarda delik ve bir yüzeyin aynı anda , sonra diğer yüzeyin taşlanması ;

Taraklarda ise yüzeylerin dik olarak

yüzey taşlanması ;

  1. Vida profili taşlama : Vida profili kontrol edilerek uygun yöntemlerle yapılır
  2. Gerilim giderme tavlaması ;
  3. Son kontrol ve uygunluk raporunun hazırlanması .
  4. Son kontrol ve mamulün müşteriye ulaşıncaya kadar hiçbir zarar görmemesi için uygun şekilde ambalajlanması ;
  5. Müşteriye en uygun araçla teslimi .

 

HİPAK VİDA OVALAMA TOP VE TARAKLARININ

TİP VE KAPASİTELERİ :

 

Kullanılan hemen her tür ve boyutta vida ovalama top ve tarakları HİPAK tarafından üretilmektedir .

 

Vida Ovalama topları kullanma yer ve amaçları için profil bakımından :

  • Metrik ISO profil
  • UN profil
  • Whitworth profil
  • Trapez - Metrik
  • Tr UN ve ACME
  • Sac ve ağaç vidası
  • Modül Profil
  • DP Profil
  • Küre profil
  • Tırtıl profilleri

Ve bilinen bütün profiller için top ve tarakların imali mümkündür .

 

Toplar yapıları ve kullanılma-üretim şekilleri bakımından :

  • İki toplu takımlar:
  • Ovalama takımları
  • Yürütür toplar
  • Ring vidalı toplar
  • Konik toplar
  • Segment tip toplar
  • Üç toplu takımlar
  • Otomat tezgahları ovalama topları
  • Taş profili bileme topları
  • Hadde topları

 

Bunların dışında pek çok çeşit ve amaçla ovalama topları kullanılmakta ve üretilmektedir .

Hipak Hidrolik Makine Sanayi

Her hakkı saklıdır

Bu makaleyi web sitemizi kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

 

Vida Ovalana Top Ve Tarak Resimleri için Burayı Tıklayın